Skip to content
Henrik Lampa, Head of Sustainability bij Dustin.
Henrik Lampa, Head of Sustainability bij Dustin.

Persbericht -

Dustin op weg om 100% circulair te worden

Dustin, een toonaangevende online IT-partner in Scandinavië en Nederland, is al een heel eind op weg naar het doel om in 2030 100% circulair te worden. In het boekjaar 2019/20 hergebruikte Dustin bijna 93 procent van alle geretourneerde producten, terwijl de resterende 7 procent gerecycled werd. Dat blijkt uit het jaar- en duurzaamheidsverslag dat Dustin onlangs heeft gepubliceerd.

De vraag naar duurzame IT-oplossingen neemt toe naarmate de digitale transformatie verder versnelt. Dat betekent dat het vanuit zakelijk en klantperspectief steeds belangrijker wordt om stelling te nemen en concrete acties te ondernemen voor een duurzame en circulaire toekomst. Dustin heeft jarenlang geïnvesteerd in circulaire bedrijfsmodellen, onder meer door het ontwikkelen van producten en diensten die zorgen voor een grotere terugwinning, hergebruik en recycling.

'Als eerste stap in de omschakeling naar een circulaire IT-sector hebben we in 2014/15 de ambitie geformuleerd om 140.000 producten terug te halen. Een doelstelling die op dat moment onmogelijk leek. Nu, vijf jaar later, kunnen we vaststellen dat we onze eigen verwachtingen ruimschoots hebben overtroffen en dat we meer dan 200.000 producten hebben teruggenomen. Van deze producten is 90% gerecycled. Onze terugwinservice, die werd gelanceerd als onderdeel van ons streven naar een circulair aanbod, levert een sterke bijdrage aan onze ontwikkeling,' zegt Henrik Lampa, Head of Sustainability bij Dustin.

'En we zijn nog maar net begonnen.'
Een verantwoord gebruik van hulpbronnen is een van de vijf aandachtsgebieden binnen de duurzaamheidsactiviteiten van Dustin van de afgelopen vijf jaar en draagt bij aan de doelstellingen van de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling 2030.

'In een circulaire economie gaat er niets verloren. Producten, onderdelen en grondstoffen kunnen altijd worden verwerkt, hergebruikt en blijven op die manier waarde creëren. Door producten te leasen en te hergebruiken, zorgen we ervoor dat onze grondstoffen efficiënter gebruikt worden en kunnen we tegelijkertijd onze CO2-uitstoot verlagen. Op dit moment zijn we 16 procent circulair. Over een jaar willen we 20 procent halen en in 2030 moet ons aanbod volledig circulair zijn. We zijn dus nog maar net begonnen en we zullen alles op alles moeten zetten om ons doel te bereiken,' aldus Henrik Lampa.

Om deze ambitieuze doelstelling te realiseren zal Dustin blijven investeren in circulaire bedrijfsmodellen, waarbij hergebruik van hardware een essentieel onderdeel is. Het afgelopen jaar heeft Dustin zijn grotere klanten ook gebruikte, teruggewonnen producten aangeboden. Het gaat dan vooral om stationaire computers, laptops, tablets, mobiele telefoons, beeldschermen, servers, netwerkapparatuur en printers.

– Het bewustzijn en de vraag naar circulariteit, hergebruik en recycling van IT-producten bij onze klanten is toegenomen en we merken dat hun verwachtingen wat betreft de verantwoordelijkheid en transparantie van een IT-partner hoger zijn dan ooit. Klanten stellen ook meer specifieke eisen aan duurzaamheid bij openbare aanbestedingen op het gebied van IT. Door de toenemende vraag en duidelijke milieuvoordelen willen we het percentage teruggewonnen producten verder verhogen en ons aanbod volledig circulair maken,' concludeert Henrik Lampa.

Naast de doelstelling van een 100% circulair productaanbod heeft Dustin ook als doel om binnen de volledige waardeketen klimaatneutraal te worden en zijn er in totaal 100 maatregelen vastgesteld om de inspanningen op het gebied van maatschappelijke gelijkwaardigheid in 2030 nog verder te verbeteren.

Dustin rapporteert zijn duurzaamheidsresultaten op hetzelfde niveau als de financiële resultaten en deze worden gecontroleerd door een externe auditor. Het volledige jaar- en duurzaamheidsverslag van 2019/20 vind je hier.

Neem voor meer informatie contact op met:

Karin Tränk, Press & PR Manager, karin.trank@dustin.se, +46 73 850 54 85

Onderwerpen


Over Dustin

Dustin is een toonaangevende online IT-partner die actief is in Scandinavië en Nederland. Het bedrijf biedt IT-producten met bijbehorende diensten en oplossingen aan bedrijven, de publieke sector en particulieren, waarbij de focus voornamelijk ligt op kleine en middelgrote bedrijven. Dustin helpt het brede aanbod van de fabrikanten en de wensen van de klant samen te brengen. Het bedrijf biedt zo'n 255.000 producten met bijbehorende diensten aan, waarbij de medewerkers van Dustin klanten ondersteunen bij het vinden van de juiste oplossing.

Dustin heeft meer dan 1.800 medewerkers in dienst. De omzet over het boekjaar 2018/19 bedroeg ongeveer 12,5 miljard SEK (1,2 miljard euro). Meer dan 90 procent van de inkomsten van Dustin is afkomstig uit de zakelijke markt. Dustin Group is sinds 2015 genoteerd aan Nasdaq Stockholm en heeft haar hoofdkantoor in Nacka, Stockholm.

Perscontacten

Karin Tränk

Karin Tränk

Press contact Press & PR Manager +46 73 850 54 85