Skip to content
Dennie Karlsson.
Dennie Karlsson.

Persbericht -

De zomer is het hoogseizoen voor online oplichters - zo bescherm je je bedrijf in de vakantie tegen cyberaanvallen

De zomervakantie staat voor de deur en veel mensen kijken echt uit naar een paar weken vrij. Online oplichters nemen echter geen vrij in de zomer. Het risico van cyberaanvallen en verschillende vormen van oplichting neemt 's zomers flink toe. Dennie Karlsson, Group CISO bij Dustin, deelt hier zijn beste tips om deze problemen tijdens je vakantie te vermijden.

Blijf kalm
In de vakantie neemt het aantal phisingmails toe, dat wil zeggen e-mails die afkomstig lijken te zijn van bijvoorbeeld de CEO van het bedrijf en waarin de ontvanger wordt gevraagd snel iets te doen. Meestal gaat het om toegang tot geld en/of wachtwoorden.

"Als je dit soort e-mails ontvangt, blijf dan kalm en geef niet toe aan de eisen die aanleiding geven tot snelle actie. Als je een e-mail ontvangt waarin staat dat je nu iets moet doen, neem dan contact op met je collega's om te controleren of het klopt in plaats van direct te reageren op de gestelde vraag. Aanvallers maken gebruik van onze bereidheid om anderen te behagen en gebruiken tijdgebrek als middel om ons tot handelen aan te zetten zonder dat we kritisch nadenken", aldus Dennie Karlsson.

Multifactorauthenticatie en wachtwoordmanagers
Multi-Factor Authentication (MFA) verhoogt het beschermingsniveau aanzienlijk het kan zowel voor zakelijke als voor private toepassingen worden gebruikt, zoals Instagram, Facebook en Linkedin. Daarnaast raadt Dennie Karlsson iedereen aan om wachtwoordmanagers te gebruiken:

"Aanvallers zijn meestal op zoek naar gebruikersgegevens (credentials), dus ik zou aanraden om een soort wachtwoordmanager te gebruiken, zodat je alle wachtwoorden kunt bijhouden en ervoor kunt zorgen dat geen enkel wachtwoord op meer dan één plaats wordt gebruikt", zegt hij.

STAR-methode
Wat je ook kunt doen om het risico van cyberaanvallen te verkleinen, is de zogenaamde STAR-methode toepassen: Stop, Denk, Vragen (Ask) en Rapporteren.

"Als je twijfelt is de STAR-methode een goed uitgangspunt. Stop, klik niet verder en voer geen andere acties uit. Denk nog eens na en beoordeel het risico op basis van wat je weet. Vraag iemand anders om zijn/haar mening en rapporteer vermoedelijke aanvallen", zo besluit Dennie Karlsson.

Onderwerpen


Dustin is een toonaangevende IT-partner die online aanwezig is in Scandinavië en de Benelux. Wij zorgen ervoor dat onze klanten voorop lopen door het aanbieden van de juiste IT-oplossing passend bij hun behoeften.

We bieden circa 280.000 producten en bijbehorende services aan bedrijven, overheidsinstellingen en particulieren aan. Onze omzet in het boekjaar 2020/21 bedroeg ca. 15,9 miljard SEK en iets meer dan 90% van de omzet kwam uit de zakelijke markt.

Dustin heeft meer dan 2400 medewerkers en is sinds 2015 genoteerd aan Nasdaq Stockholm met hoofdkantoor in Nacka Strand, net buiten het centrum van Stockholm.  

Perscontacten

Karin Tränk

Karin Tränk

Press contact Press & PR Manager +46 73 850 54 85